Цинк-оксид тейпове

Цинк-оксид тейпът е неразтеглива памучна или вискозна спортна лента, характеризираща се със силното си лепило на базата на цинков оксид.

Този вид спортна лента намира приложение както в спортната, така и в клиничната практика:

 • за компресия и обездвижване на травмиран участък от тялото
 • като превантивна мярка против наранявания на мускули и връзки
 • за стабилизиране на хронично нестабилни стави
По този начин цинк-оксид тейпът способства по-бързото възстановяване след травма, възпрепятствайки формирането на оток и намаляйки възможността от повторна контузия.

Обездвижване на стави

Използва се както от спортисти, така и от физиотерапевти, за да се обездвижат травмирани стави. В зависимост от използваната техника, цинк-оксид тейпът може да се използва за пълно или частично обездвижване на ставата. При контузия на глезенната става, тя може да бъде напълно имобилизирана или могат да бъдат ограничени само нейните латерални движения при запазена флексия и екстензия. В този случай лентата играе ролята на шина, която подпомага травмираната анатомична структура.

  Предпазване на участъци подложени на голямо триене

  Друго приложение на цинк-оксидните тейпове е тейпингът на длани и ходила, по време на занимания, при които те за подложени на много триене (планински преходи, джудо, маратони, граплинг, скално катерене). Използването им в такива ситуации предпазва от формирането на мехури и пришки като:

  • намалява триенето между повърхностите
  • осигурява топлинна изолация
  • натоварването върху дланите и ходилата се разпределя по-равномерно

  Лентата има способността да абсорбира влага, позволявайки на кожата да диша. Тя е издържлива на разтегляне, което несъмнено възниква при динамичните движения, свързани с всеки един спорт. Тези качества я правят перфектния избор за здрава фиксация при продължителни спортни занимания

  Поставяне на тейпът

  Цинк-оксид тейповете не са разтегливи. Именно затова е важно при поставянето им да не се пристягат прекалено, за да не се нарушава кръвотокът към дадената част на тялото. При залепването на тейповете, притиснете към кожата и разтрийте няколко пъти, за да осигурите плътно прилепване. Тейповете прилепват най-добре при достигане на телесната температура.

   Предпазни мерки

   Тейпингът не трябва да се прилага при:

   • Травми изискващи лекарска намеса
   • Отворени рани и кожа с нарушена цялост
   • Алергия към някой от материалите

   Тейпът не трябва да ограничава обхвата на движение на ставата прекалено, тъй като това предразполага към контузия

   Статия на  Recovery Lab Bulgaria за off-line
   Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
   Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.