Кинезио ленти

Навярно всички сме виждали професионални спортисти облепени в разноцветни ленти, често разположени в областта на рамото и коляното. Но защо го правят? Дава ли им някакво предимство пред останалите?

Кинезиологичният тейпинг е терапевтичен метод с нарастваща популярност сред професионални спортисти и любители. Разработени от японският хиропрактор д-р Кензо Касе през 70-те години на миналия век, главните цели на кинезиологичните ленти били облекчение на болката и подобрение на възстановителният процес в меките тъкани. Освен тях, в днешно време са познати и други ползи от използването на кинезио тейп като:
 • Проприоцептивна фасилитация
 • Понижена мускулна умора
 • Понижена мускулна треска
 • Инхибиция на болката
 • Подобрено възстановяване благодарение на подобрен кръвоток и ускорен лимфен дренаж, което има и противооточно действие

Какво означава проприоцептивна фасилитация?

Този термин описва вид стречинг техника използвана за увеличаване на гъвкавостта и обхвата на движение, която включва едновременна контракция и разтягане на прицелната мускулна група. Този тип стречинг е също толкова ефективен за облекчаване на крампи.

  Каква е теорията зад кинезио тейпингът?

  Правилният начин на поставяне на кинезио лентата определя физиологичният й ефект. Поставена правилно, еластичността на лентата нежно повдига кожата над подлежащите тъкани. Това повдигане създава по-добри условия за кръвната и лимфна циркулация в тази област. Като резултат от подобрената циркулация, богата на кислород и нутриенти кръв достига наранените тъкани осигурявайки тяхното по-бързо възстановяване.

  Кинезиологичният тейп осигурява подкрепа и облекчаване на болката преди, по време на и след спортното занимание. Обхватът на движение не е ограничен. Тейпът подпомага способността на тялото да се самолекува, може да осигури терапевтично облекчение за различни популации и диагнози.
  Освен за подобряване на мобилността, облекчаване на болка и по-бързо възстановяване на меките тъкани, кинезиотейпът може да се използва като превантивна мярка срещу много мускулни, ставни и сухожилни контузии като:
  • Навяхвания
  • Мускулни разтежения
  • Сублуксации и луксации
  • Тендинит
  Интензивните тренировки са необходими за постигане на успехи във всеки един спорт. Тласкането на тялото към лимитите му много често е съпроводено с контузии, особено когато интензитетът на тренировките не е реципрочен на възстановяването след това.

  Независимо дали се възстановявате от контузия и търсите начин да се върнете максимално бързо на игралното поле или искате да оптимизирате обхвата на движение в дадена става, кинезиотейпът ще бъде ваш верен съюзник...

  Статия на  Recovery Lab Bulgaria  за  off-line
  Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
  Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.